Politiek als speelbal van de media (en andersom)

Welke invloed hebben commerciële ontwikkelingen op de moderne journalistiek? Politici en politieke partijen zoeken nieuwe manieren om kiezers te bereiken. Succesvol optreden in de media is essentieel. Bepalen media de politieke werkelijkheid?

Deze vragen en meer kwamen ter sprake tijdens het debat dat op 8 juni plaatsvond in de Centrale Bibliotheek te Den Haag. Dominique van der Heyde (parlementair verslaggeefster voor de NOS), Max van Weezel (journalist voor Vrij Nederland en oud-voorzitter van perscentrum Nieuwspoort), Arendo Joustra (hoofdredacteur van Elsevier en voorheen o.a. correspondent Europese Unie en politiek redacteur) en Yvonne Zonderop (journalist, programmamaker en bestuurder) gingen met elkaar in debat.

Het debat werd geleid door door ex-politicus Kars Veling (directeur van ProDemos) en politicoloog Roos Wouters.

De media is de koningin der aarde: ze heeft wel invloed, maar geen macht. Dit betoogde Joustra tijdens het debat over de macht van commerciële media ten opzichte van de politiek. De uiteindelijke conclusie van het debat was dat de macht van de media niet overdreven moet worden.

Voorafgaand aan het debat hadden de beide debatleiders een column geschreven ter inleiding op het onderwerp 'Politiek als speelbal van de media (en andersom)'.

Dominique van der Heyde, Arendo Joustra, Max van Weezel,  Yvonne Zonderop en Kars Veling
Arendo Joustra, Dominique van der Heyde, Yvonne Zonderop en Max van Weezel

Fotograaf: Lizzy Kalisvaart

Wegens een technische storing zijn er geen audio- en video-opnamen van dit debat beschikbaar.