Opening Zomerconferentie 2012

Hoe groot en ernstig is de kloof tussen beeld en werkelijkheid? Hoe is de kloof ontstaan en wat zijn de gevolgen? Welke verschuivingen hebben de afgelopen tijd plaats gevonden? Hoe kunnen we beeldvorming corrigeren?

Op dinsdag 28 augustus werd de jaarlijkse Zomerconferentie van het Montesquieu Instituut geopend in de Kloosterkerk te Den Haag. Ed d'Hondt, voorzitter Stichting Montesquieu, lichtte op prikkelende wijze het thema van de Zomerconferentie 2012 toe.

Aansluitend gaf Paul Schnabel (directeur Sociaal en Cultureel Planbureau) een lezing met de titel 'Alles liever dan Brussels lof en Haagse bluf'.

Rutger Stoel (hobo), Maaike Dijkstra (hoorn) en Rik Helmes (piano) sloten de opening muzikaal af met het Trio voor hoorn, hobo en piano in a mineur (op. 188) van Carl Reinecke.

In Nederland hebben we last van ‘Madurodam-problemen’. Zo krijgt een heuvel in Nederland al snel de naam ‘Klein Zwitserland’ en krijgt een netto immigratie van enkele duizenden mensen het etiket ‘massa-immigratie’ opgeplakt. Dat stelde SCP-directeur Paul Schnabel in zijn lezing tijdens de opening van de derde Zomerconferentie van het Montesquieu Instituut. “Wat we in Nederland missen is een goede uitwisseling van op feiten gebaseerde argumenten en een herwaardering van onze instituties.”

Lezing opening Zomerconferentie 2012 door Paul Schnabel.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.

Vanwege auteursrechten mist er een klein stukje video.

 
TitelOpening Zomerconferentie 2012 [2/4]
Spreker(s)Ed d'Hondt
Duur0:17:50
DownloadMP3
 
TitelOpening Zomerconferentie 2012 [3/4]
Spreker(s)Paul Schnabel
Duur0:42:46
DownloadMP3
 
TitelOpening Zomerconferentie 2012
Spreker(s)Ed d'Hondt, Paul Schnabel en Rutger Stoel (hobo), Maaike Dijkstra (hoorn) en Rik Helmes (piano)
Duur1:20:25
DownloadMP3