Euroscepsis? Welke Euroscepsis?

Zijn politici en burgers nu echt kritischer geworden jegens Europa? Sinds het referendum van 2005 heeft menig partij verklaard het Europees project kritisch in de gaten te zullen houden. Maar is deze belofte sindsdien ook terug te vinden in de partijprogramma’s of houdt men vast aan oude Europese idealen? Zien we daadwerkelijk veranderingen of is er toch een grote mate van continuïteit te bespeuren?

Hierover hebben dr. Anjo Harryvan (universitair docent Internationale Betrekkingen, RUG), drs. Jurjen Hoekstra (schreef zijn masterscriptie over Europese integratie en Nederlandse politieke partijen) en dr. Hilde Reiding (onderzoeker en docent CPG) een lezing gegeven op donderdag 30 augustus. Na afloop gingen zij in debat met het publiek, onder leiding van Jan Schinkelshoek (voormalig kamerlid en parlementair journalist).

Het symposium werd georganiseerd vanuit het MI door Centrum voor Parlementaire Geschiedenis en het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen.

‘De bukkende bestuurder durft zich niet te branden aan een positief verhaal over Europa.’ Dit betoogde dr. Anjo Harryvan.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
Euroscepsis? Welke Euroscepsis?
 
00:00
02:20
21:09
45:15
52:57
Jan Schinkelshoek
Hilde Reiding
Anjo Harryvan
Jurjen Hoekstra
Debat