Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Bundel 01: De erfenis van Pim Fortuyn

Vlaggetje met foto Pim Fortuyn in de Tweede Kamer

Wat is de betekenis van Pim Fortuyn? Wordt de invloed van Fortuyn overschat? Is de snelle opkomst en nog snellere ondergang van de 'fortuynisten' niets meer dan een rimpeling in de Hofvijver? Wat beklijft na tien jaar eigenlijk?

Tien jaar later lopen de opinies nog evenzeer uiteen als vlak na de moord op Pim Fortuyn - op 6 mei 2002. Voormalige LPF'ers roepen om het hardst dat er niets is veranderd. Sommigen zien hem bijna nog dagelijks door de Tweede Kamer spoken. En weer anderen signaleren hoe zijn erfenis gemeengoed is geworden binnen het politieke establishment. Sinds 'Fortuyn' wordt - dat is wel zeker - kritisch naar 'Den Haag' gekeken, extra kritisch misschien wel. Hij heeft de politiek gedwongen zich meer, beter te verantwoorden. Het Binnenhof moest zichzelf als het ware opnieuw uitvinden. At your service' werd het motto van een nieuw politiek tijdperk.

Op 23 april 2012 verscheen een Fortuynnummer van De Hofvijver, de digitale nieuwsbrief van het Montesquieu Instituut. Wetenschappers en (oud) - politici lieten hun licht schijnen over de politieke en parlementaire erfenis van Pim Fortuyn, tien jaar nadat hij op 6 mei 2002 werd vermoord in Hilversum.

In het eerste deel van de Montesquieu reeks zijn deze bijdragen gebundeld.


Deze bijdrage verscheen in de Hofvijver van 13 augustus 2012.