Is er nog ruimte voor religieuze minderheden?

Nederland is trots op zijn traditie van verdraagzaamheid jegens minderheden. Maar hoe staat het nu met die verdraagzaamheid? Moet rituele slacht worden verboden? Moet het maar eens uit zijn met ambtenaren die geen homoparen in de echt willen verbinden? Is bijzonder onderwijs met een religieuze achtergrond nog wel van deze tijd? Over deze en andere vragen praten we met deskundige en betrokken gasten. Ook het publiek wordt uitgenodigd te reageren.

In debat gingen Jenny Goldschmidt (oud-voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling, tegenwoordig directeur van het mensenrechteninstituut Universiteit van Utrecht), Paul van Meenen (Tweede Kamerlid D66) en Eimert van Middelkoop (oud-minister van Defensie en van Wonen, Wijken en Integratie), onder leiding van Kars Veling en Roos Wouters.

Mogen verpleegsters weigeren hulp te verlenen bij abortus? Mogen trouwambtenaren weigeren homohuwelijken te voltrekken? Moet ritueel slachten verboden worden? En mag een christelijke school een lerares met hoofddoekje weigeren? Dergelijke vragen gaven genoeg stof tot discussie tijdens het debat 'Is er nog ruimte voor religieuze minderheden?' in de Centrale Bibliotheek Den Haag, georganiseerd door Democratie in Debat.

Jenny Goldschmidt aan het woord
V.l.n.r. Kars Veling, Jenny Goldschmidt, Eimert van Middelkoop en Paul van Meenen
V.l.n.r. Kars Veling, Jenny Goldschmidt, Eimert van Middelkoop en Paul van Meenen
Een vraag uit het publiek
Een vraag uit het publiek
Eimert van Middelkoop aan het woord
Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Jenny Goldschmidt, Eimert van Middelkoop en Paul van Meenen (Moderators: Roos Wouters en Kars Veiling)
TitelIs er nog ruimte voor religieuze minderheden?
Spreker(s)Jenny Goldschmidt, Eimert van Middelkoop en Paul van Meenen (Moderators: Roos Wouters en Kars Veiling)
Duur2 uur, 3 minuten, 19 seconden
DownloadMP3