De illusie van het uitruilmodel

Hoe effectief was het afgelopen formatieproces in Nederland? Kunnen twee partijen die zo verschillend zijn, samen regeren? Wat zijn de risico's van het regeerakkoord? Arco Timmermans, onderzoeksdirecteur bij het Montequieu Instituut, in gesprek met Rianne Waterval.

Slechts 47 dagen waren nodig voor de vorming van het kabinet-Rutte II. Met als resultaat een uitruilakkoord van twee partijen die binnen het politieke spectrum mijlenver van elkaar staan. Wat heeft deze nieuwe stijl van formeren ons gebracht? Arco Timmermans is sceptisch. 'Dankzij de kortstondige amourette tussen Samsom en Rutte hebben we nu een groot morning after-probleem.' De afstand tussen de verschillende coalitiepartijen is nog nooit zo groot geweest en dat maakt dit kabinet enorm kwetsbaar, aldus Arco Timmermans. Hij gelooft dat er buiten de sociaal-economische onderwerpen en de bezuinigingen weinig ruimte zal zijn voor andere zaken. Een realistische prioritering van de premier is nu onontbeerlijk.

Lees het gehele interview:

PM biedt een platform voor betrokkenen bij de overheid, uitvoering, markt en wetenschap. Kijk voor meer informatie op www.pm.nl