Moet Nederland Cameron steunen?

Moet de EU beslissen over werktijden van Britse ziekenhuisartsen? Cameron vond van niet in zijn toespraak. Hij beweert dat bepaalde bevoegdheden niet bij Europa, maar bij de lidstaten zouden moeten liggen. Moeten wij als Nederland het Verenigd Koninkrijk steunen in het terughalen van bevoegdheden? Welke bevoegdheden moeten dan teruggegeven worden aan de lidstaten en welke moeten overgeheveld worden aan Europa?

Ewald Engelen (hoogleraar Financiële Geografie), Martin Visser (verslaggever en columnist, Het Financiële Dagblad), Marietje Schaake (D66, lid Europees Parlement) en Pieter Omtzigt (kamerlid CDA) gingen met elkaar in debat onder leiding van Max van Weezel.

Een referendum over het terughalen van bevoegdheden van Brussel naar Den Haag is geen oplossing voor de problemen waar Europa mee kampt. Nederland moet het plan van Cameron om lidstaten meer bevoegdheden te geven niet steunen. Betere democratische controle op de eurozone en transparante Europese besluitvorming zijn wel noodzakelijk om het vertrouwen te herstellen. Dat stelden de meeste sprekers tijdens dit DID-debat.

Bij de afsluiting van het debat heeft de voorzitter van het bestuur van de Stichting Montesquieu, Ed d'Hondt, de eerste exemplaren van het boek 'Brusselse Verhalen: Europarlementariërs over de dagelijkse praktijk van het Europees Parlement vanaf 1979' overhandigd aan de aanwezige Europarlementariërs die voor het boek geïnterviewd zijn.

Over de periode 1979-2011 zijn uit elke zittingsperiode van het Europees Parlement (oud-)Europarlementariërs van uiteenlopende politieke kleur geïnterviewd door dr. H. Reiding en drs. L.J. van Damme van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG).

Lees ook de zojuist verschenen opiniestukken van de auteurs:

Het publiek luistert aandachtig
v.l.n.r.: Martin Visser, Pieter Omtzigt, Marietje Schaake Ewald Engelen en Max van Weezel (debatleider)
Het publiek luistert aandachtig
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek
v.l.n.r.: Martin Visser, Pieter Omtzigt, Marietje Schaake en Ewald Engelen
Het publiek luistert aandachtig
Voor hun aanwezigheid geeft Max van Weezel de sprekers een cadeau
Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
v.l.n.r.: Martin Visser, Pieter Omtzigt, Marietje Schaake, Ewald Engelen en Max van Weezel (debatleider)
 
00:00
1:17:15
v.l.n.r.: Martin Visser, Pieter Omtzigt, Marietje ...
Boekoverhandiging door Ed d'Hondt