Voorpremière Hannah Arendt met debat

De Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt vluchtte voor de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten. Daar werkt ze als journalist en docent. Uiteindelijk komt ze te werken voor de krant 'The New Yorker'. Ze reist als waarnemer af naar Israël om het proces van de SS'er Adolf Eichmann bij te wonen. Ze beschrijft de resultaten van haar bevindingen in het boek 'Eichmann in Jeruzalem: een verslag over de banaliteit van het kwaad' . Daarmee maakt zij een controverse los die grote aandacht krijgt.

Erik Jurgens (rechtsgeleerde en voormalig politicus), Simone van Saarloos (filosofe, columniste en recensente) en Anet Bleich (journaliste en columniste) gingen hierover met elkaar in debat o.l.v. Max van Weezel.

 
logohaagsevrijheidsweken.jpg

Dit debat was onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken.

Het is erger als mensen gedachteloos meewerken aan oorlogsmisdaden, dan als mensen daadwerkelijk overtuigd antisemiet zijn. Dit was een van de uitkomsten van een discussiebijeenkomst over de film Hannah Arendt. De discussie vond plaats na vertoning van de film in het Filmhuis Den Haag op 1 mei 2013.

v.l.n.r.: Max van Weezel, Simone van Saarloos, Erik Jurgens en Anet Bleich.
v.l.n.r.: Erik Jurgens en Anet Bleich.
v.l.n.r.: Simone van Saarloos, Erik Jurgens en Anet Bleich.
Het publiek luistert aandachtig
Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
v.l.n.r.: Simone van Saarloos, Erik Jurgens en Anet Bleich. De debatleider is Max van Weezel.