Opening Zomerconferentie 2013

Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken, heeft op dinsdag 27 augustus de Zomerconferentie van het Montesquieu Instituut geopend met een lezing over 'Open Overheid'.

Dit jaar stond de Zomerconferentie in het teken van transparantie, voor velen een van de belangrijkste bouwstenen voor vertrouwen - zowel in Den Haag als in Brussel, zowel in de samenleving, het bedrijfsleven als het bestuur.

Wanneer een politicus tegenwoordig informatie genereert, moet deze zich realiseren dat die informatie openbaar zal worden. Burgers willen dat hun overheid op de eerste plaats transparant en toegankelijk is. Dankzij technologische ontwikkelingen kan de overheid aan deze eis voldoen. Wanneer burgers informatie willen, maar die niet krijgen, kunnen zij die op hun beurt verzamelen of in extreme gevallen lekken. Dat zei Ronald Plasterk, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 27 augustus tijdens de opening van de Zomerconferentie va het Montesquieu Instituut.

Na een introductie (PDF) door Ed d'Hondt gunde de minister de aanwezigen een kijkje in de keuken van 'achterkamertjespolitiek en transparantie': het thema van de vierde editie van deze Zomerconferentie. D'Hondt vroeg Plasterk waar Nederland staat op het gebied van transparantie. Zijn we doorgeslagen? Of heeft transparantie een zegenrijke werking en merkt de burger 'dat het met het graaien van Den Haag wel meevalt'?

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.

Vanwege auteursrechten mist er een klein stukje video.