“Internet verdient een tweede kans”

woensdag 17 april 2013, 14:52

In een week waarin cyberaanvallen op banken het nieuws overheersten, werd in de Centrale Bibliotheek het debat ’Politiek en internet: vrijheid of Big Brother?’ uit de debattenreeks Democratie in Debat (DiD) gevoerd. Een bezorgd publiek ging hierover met verschillende sprekers in debat. Kars Veling, directeur van ProDemos, en Roos Wouters, politicoloog, publicist en debatleider, leidden het debat in goede banen.

Internetjournalist Francisco van Jole valt meteen met de deur in huis: “een wereld zonder internet is een illusie en een onmogelijk streven.” Iemand uit het publiek verdedigt het recht van mensen om geen computers te gebruiken. “Maar daarmee kom je niet ver in deze wereld”, zegt van Jole. “Zonder internet kan je niet normaal functioneren in onze maatschappij en sluit je jezelf buiten.” Een kluizenaarsleven is het alternatief volgens Jole.

Maar wat te doen met de instanties, organisaties en overheden die slordig omgaan met onze digitale gegevens? Volgens Dirk Poot, lijstrekker van de Piratenpartij en ICT-consultant, is het tijd voor actie. “De ontwikkeling dat de burger steeds meer in beeld komt en de overheid ongrijpbaarder wordt moet worden gekeerd. De overheid moet transparant zijn, niet de burger”. Poot stelt een ‘internetconsumentenbond’  voor als oplossing.

Die oplossing komt er al, verteltAnne-Wil Duthler, Eerste Kamerlid voor de VVD en oprichter van een adviesbureau over bestuur, recht en ICT. “Europese wetgeving met strengere privacy-eisen is op handen. Met deze wetgeving zijn we al een eind in de goede richting omdat de controle aan burgers wordt teruggeven”.

Wilbert Tomesen, collegelid van het College bescherming persoonsgegevens (CBP), probeert de zaal ook gerust te stellen. De overheid en bedrijven zijn niet helemaal vrij in hoe zij met persoonsgegevens omgaan. Het CBP houdt toezicht dat dit op een juiste manier gebeurt. “Burgers moeten er op kunnen vertrouwen dat gegevens voldoende worden beschermd”.

Als het einde van het debat nadert, zijn toch niet alle bezoekers erop gerust dat hun privacy voldoende wordt gewaarborgd bij de overheid en bedrijven. Tim Toornvliet van Bits of Freedom, een beweging die opkomt voor vrijheid en privacy op internet, erkent dat burgers meer kennis nodig hebben over wat internet nu eigenlijk is. “Maar laten we tegelijkertijd niet vergeten dat internet ook veel biedt. Ondanks de cyberaanvallen, privacy-onrust en andere nadelige effecten, verdient het internet zeker ‘een tweede kans’”, aldus Toornvliet.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie, foto’s en een videoverslag van dit debat en eerdere debatten op: www.democratieindebat.com