Congres 'De Jaren Zestig op het Binnenhof'

Ter gelegenheid van het verschijnen van deel 9 in de serie Parlementaire Geschiedenis van Nederland na 1945 over het kabinet-De Jong (1967-1971) organiseerde het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis op 2 december 2013 een symposium over ‘De Jaren Zestig op het Binnenhof'.

Dagvoorzitter was Jan de Wit, Tweede Kamerlid voor de SP en als student rechten in 1969 betrokken bij acties aan de ‘Karl Marx Universiteit’ in Tilburg. Sprekers waren historica Karin van Leeuwen (UvA), communicatiedeskundige Ton Planken (destijds parlementair journalist bij de NOS), Hans Wiegel (kwam in 1969 in de Tweede Kamer voor de VVD) en de CPG-onderzoekers Jan Willem Brouwer en Johan van Merriënboer. Het kabinet-De Jong regeerde van 1967 tot 1971, de jaren van de Damslapers, de bezetting van het Maagdenhuis en de spectaculaire vernieuwing in het politieke landschap (onder andere de oprichting van D’66).

Onder leiding van een onverstoorbare premier hield het kabinet het, tegen alle verwachtingen in, de volle vier jaar uit. De ministers (KVP, ARP, CHU en VVD) boden alle onrust het hoofd. Tegelijkertijd konden zij de roep om verandering niet negeren. De invloed van de televisie was niet meer te stuiten en premier De Jong introduceerde de wekelijkse persconferentie. Ook werden er sociale wetten aangenomen ter voltooiing van de verzorgingsstaat en kwamen er – onder meer – een regeling van het inkomen van het Koninklijk Huis, milieuwetgeving en een regulering voor de verkrijgbaarheid van condooms. Het kabinet spande zich in een krachtige economische politiek te voeren en droeg bij aan de democratisering en liberalisering van de samenleving.