De koers van de Europese Unie

Wij zijn in Nederland extremer gaan denken over Europa. De polarisatie groeit, met de eurosceptische partij PVV enerzijds en de pro-Europese D66 anderzijds. Hoewel de Europese Unie steeds meer zaken bepaalt voor Nederland is 52% van de Nederlanders niet geïnteresseerd in Europa. 24% is onverschillig. Net als voorgaande keren wordt er ook op 22 mei een lage opkomst verwacht bij de Europese verkiezingen in Nederland.

Wat zullen de Europese verkiezingen ons brengen? En hoe is Nederland omgeslagen van een pro-Europees land naar een die eurokritisch is? Wat is de toekomst van Europa en welke rol zal Nederland hierin spelen?

Op 2 april 2014 vond er een debat plaats in perscentrum Nieuwspoort over de koers van de Europese Unie. In het panel zaten Cora van Nieuwenhuizen (kandidaat-Europarlementariër VVD), Paul Sneijder (PvdA-kandidaat Europees Parlement), Jan Rood (Instituut Clingendael) en Hans Goslinga (dagblad Trouw).

Het Europees Parlement is onherkenbaar voor de Nederlandse burger. Betrokkenheid tussen de burger en Europa kan vergroot worden door de rol van het nationaal parlement te versterken.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
v.l.n.r.: Jan Rood, Paul Sneijder, Cora van Nieuwenhuizen, Hans Goslinga en Max van Weezel (debatleider)
v.l.n.r.: Jan Rood, Paul Sneijder en Cora van Nieuwenhuizen
Jan Rood
Paul Sneijder
Cora van Nieuwenhuizen
Hans Goslinga
Het publiek luistert aandachtig
Cora van Nieuwenhuizen en Hans Goslinga
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek