Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

MI-fellow Voermans in Nieuwsuur met de Europese verkiezingsweegschaal

dinsdag 13 mei 2014, 17:03

DEN HAAG (PDC) - Hoe belangrijk vinden onze nationale politieke partijen het Europees Parlement? Investeren zij in Europa en sturen zij hun politieke zwaargewichten hier naar toe? Of houden zij de politieke zwaargewichten liever thuis? En zijn er op dit punt verschillen aan te wijzen met andere lidstaten van de Europese Unie?

Deze vragen worden onderzocht door de Leidse Faculteit Rechtsgeleerdheid, het Montesquieu Instituut en het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) in het project "de Europese verkiezingsweegschaal".

Met ondersteuning van een tiental Leidse studenten zijn de biografieën van (kandidaat-) Europarlementariërs in de periode 2004 - 2014 op "politiek gewicht" gewaardeerd.

Onder leiding van prof.dr Voermans en mr.dr Uzman zijn de eerste serie landen met behulp van het PDC-instrumentarium geanalyseerd: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Portugal, Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Tsjechië.

Benieuwd naar de eerste resultaten? Dinsdag 13 mei licht prof. dr. Voermans in Nieuwsuur het onderzoek naar de Europese verkiezingsweegschaal toe.