Van Arabische ‘Lente’ naar ‘Winter’

donderdag 4 september 2014, 13:09

DEN HAAG (PDC) - We zijn nu echt beland in een wereld van onzekerheid. Met deze observatie opende politiek commentator Max van Weezel het debat ‘Onrust in het Midden Oosten’ dat op 3 september georganiseerd werd door Nieuwspoort, ProDemos en het Montesquieu Instituut. De Arabische Lente heeft geleid tot hevige conflicten en regionale instabiliteit. De ontwikkelingen van afgelopen zomer – waaronder de opmars van IS en de oplaaiing van het Gaza-conflict – hebben de situatie in het Midden-Oosten nog eens extra opgeschud.

Volgens Paul Aarts, docent Internationale Betrekkingen, kan de militaire strijd tegen IS niet gewonnen worden zonder 'boots on the ground'. Dit betekent dat het Westen samen zal moeten werken met het Syrische regime. Een slecht idee, vindt journaliste Rena Netjes. Zij stelt dat niet Assad, maar de gematigde Syrische oppositie gesteund moet worden. Ook Han ten Broeke (VVD- Kamerlid) vindt het omarmen van de Syrische staat onacceptabel gezien de gruwelijkheden die Assad heeft begaan. Pieter Omtzigt (CDA- Kamerlid) bepleit dat met beide partijen moet worden gepraat om een duurzame oplossing te bewerkstelligen.

Een andere brandhaard die deze zomer flink is opgelaaid betreft het conflict tussen Israël en Palestina. Demilitarisering van Hamas - een idee dat door menig wetenschapper en politicus wordt voorgesteld – is niet haalbaar en bovendien onwenselijk, aldus Paul Aarts. De focus dient juist gericht te worden op iets constructiefs, zoals de aanleg van een haven in de Gaza-strook.

Ook hier waarschuwt Pieter Omtzigt dat het conflict niet kan worden opgelost door slechts één van beide partijen van steun te voorzien. Han ten Broeke pleit eveneens voor een evenwichtige benadering. Een ‘realpolitik’-perspectief zou hiertoe ruimte bieden volgens hem. Vanuit deze pragmatische benadering is het laten vieren van internationaal recht soms noodzakelijk.

Een centraal dilemma betreft de vraag of Nederland zich moet mengen in een strijd die zo complex en onvoorspelbaar is. Duidelijk is in elk geval dat er geen evident antwoord op de huidige onrust bestaat.