Boek over parlementair fotograaf Erich Salomon vandaag gepresenteerd

donderdag 16 oktober 2014, 11:51

DEN HAAG (PDC) - Vandaag wordt het boek Erich Salomon & het ideale parlement. Fotograaf in Berlijn en Den Haag, 1928-1940 gepresenteerd in de Eerste Kamer in Den Haag. De publicatie kwam tot stand onder redactie van Andreas Biefang van de Kommission für Geschichte des Parlamentarismus und der politischen Parteien te Berlijn, en Marij Leenders, onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. Het Montesquieu Instituut ondersteunde het onderzoek.

De Duits-joodse Erich Salomon was één van de beroemdste fotografen van het Interbellum. In Duitsland, en na 1933 ook in Nederland, bracht hij de hoofdpersonen uit de politiek, maar ook de wetenschap en cultuur op een ongedwongen wijze in beeld.

Het boek gaat in op de vraag waarom en hoe het meesterlijke oeuvre van Salomon van blijvende invloed is op de parlementaire fotografie. Duitse en Nederlandse wetenschappers laten vanuit verschillende politieke, mediale en visuele contexten zien op welke manier de politiek fotograaf het parlement in bedrijf in beelden weet te vatten. Nog niet eerder was er systematische aandacht voor het werk van Salomon als parlementaire fotograaf.