Banken, bonussen en maatschappelijke onrust

“Het monster is niet getemd”. Er is op het eerste gezicht veel gebeurd, maar nog niet genoeg. Het gedrag en de moraal van bankiers is niet wezenlijk veranderd. Zo leidde Ewald Engelen (hoogleraar Financiële Geografie) op woensdag 3 juni 2015 het debat 'Banken, bonussen en maatschappelijke onrust' in, waarna een discussie volgde met Wouter Koolmees (Tweede kamerlid D66) en Pieter Couwenbergh (journalist, Het Financieele Dagblad) onder leiding van journalist en presentator Max van Weezel.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
 
 
00:00
07:35
29:20
57:01
Welkomstwoord
Inleiding door Ewald Engelen
Paneldiscussie onder leiding van Max van Weezel
Debat met de zaal
v.l.n.r.: c, Wouter Koolmees, Pieter Couwenbergh en Max van Weezel (debatleider)
Ewald Engelen
Het publiek wil vragen stellen
Ewald Engelen en Wouter Koolmees
Pieter Couwenbergh en Max van Weezel
Wouter Koolmees en Pieter Couwenbergh
v.l.n.r.: Ewald Engelen, Wouter Koolmees en Pieter Couwenbergh
v.l.n.r.: Wouter Koolmees, Pieter Couwenbergh en Max van Weezel (debatleider)

De aankondiging van salarisverhogingen voor de top van ABN Amro leidde begin april tot veel maatschappelijke onrust. Ook bij andere banken is er regelmatig ophef over de hoogte van salarissen en bonussen. Vanuit de samenleving wordt de roep om strenger toezicht op de banken en het beloningsbeleid steeds luider.

Wat is de relatie tussen banken, de politiek en de journalistiek? In hoeverre kan de overheid invloed uitoefenen op het bankwezen en wat is de rol van de journalistiek daarbij? Moet de overheid actie ondernemen tegen de bonuscultuur bij banken?

Het debat in Nieuwspoort is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, perscentrum Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.