De staat van Mark Verheijen

Mark Verheijen
Bron: Tweede Kamer

Mark Verheijen (1976) was van 20 september 2012 tot 27 februari Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij was in 2011-2012 gedeputeerde voor economische zaken, financiën en grondbedrijf van Limburg. Daarvoor was hij wethouder in Venlo en management consultant bij Deloitte & Touche. In 2010-2011 was hij waarnemend partijvoorzitter. De heer Verheijen was woordvoerder Europese zaken, waarbij hij vooral steeds aandrong op naleving van regelgeving en begrotingscontrole.

Hij kwam in februari 2015 in opspraak na onthullingen in NRC Handelsblad over door hem ten onrechte bij de provincie gedeclareerde uitgaven. Hij erkende zijn fouten en beloofde onterecht ontvangen bedragen terug te betalen. Besloten werd dat de VVD-commissie integriteit nader onderzoek zou doen. Hij schortte op 18 februari 2015 tijdelijk zijn werkzaamheden als Kamerlid op, nadat een bedrijf aangifte had gedaan tegen hem vanwege corruptie. Na een negatief rapport van de commissie stapte hij op.

Parlementaire activiteiten

Verheijen was in de Tweede Kamer woordvoerder bij 11 dossiers, vooral op het gebied van Europese Zaken. Hij stelde 20 Kamervragen (3 procent van alle VVD-Kamervragen vanaf september 2012) en diende 1 amendement in (werd door de Kamer verworpen).

Hij diende 9 moties in en mede-ondertekende 10 moties. Alle 19 moties zijn aangenomen door de Kamer. Gemiddeld dienden VVD-Kamerleden in de periode sinds 2012 14 moties in. Verheijen wist als eerste indiener gemiddeld de steun van 78 procent van de Kamerleden voor een motie te krijgen. (Vanaf 2012 is de gemiddelde steun voor door de VVD ingediende moties 80 procent).

Meer informatie

De genoemde parlementaire gegevens in dit bericht zijn tot 8 maart 2015 in te zien. Daarna zijn deze gegevens alleen na inloggen op de Parlementaire Monitor te raadplegen.

 

Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van PDC. Deze database is beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Interesse? Neem contact op met 170@pdc.nl

De dossiers, moties en Kamervragen staan in de Parlementaire Monitor van ANP/PDC. De Parlementaire Monitor stelt u in staat op eenvoudige wijze de parlementaire besluitvorming op de voet te volgen: van de indiening van het wetsvoorstel tot en met de uiteindelijke stemming in de Eerste Kamer. Wilt u meer weten over de Parlementaire Monitor? Neem dan contact met op met PDC via info@parlementairemonitor.nl of 070 3560238.