Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Oud-ministers naar Europa: grote verschillen tussen landen

dinsdag 23 juni 2015, 12:33

DEN HAAG (PDC) - In de periode van 2009 tot 2014 was Nederland met geen enkele oud-minister in het Europees Parlement vertegenwoordigd, terwijl Spanje en België daarin grossierden. Ook Duitsland stuurde weinig ministers naar het EP. Verder blijken grootte en staatsvorm (federatie - confederatie) van een lidstaat geen invloed te hebben op het aantal naar het EP afgevaardigde oud-ministers. Dit blijkt uit onderzoek van het Montesquieu Instituut naar het aantal 'zwaargewichten' dat door de lidstaten naar het EP wordt gestuurd.

Bij het onderzoek is ook naar het aantal academisch opgeleide Europese Parlementariërs gekeken. In vergelijking met de andere lidstaten stuurden Duitsland en Zweden weinig hoogopgeleiden. 90 procent van de 49 onderzochte Spaanse Europarlementariërs is hoogopgeleid in vergelijking met 68 procent van de 108 onderzochte Duitse EP-leden.

 
grafiek ep

Dit onderzoek heeft betrekking op gegevens van Nederland, België, Spanje, Zweden, Duitsland en Frankrijk. Neem voor meer informatie contact op met het Montesquieu Instituut via info@montesquieu-instituut.nl.