Boekpresentatie Das ideale Parlament in Duitse Bundestag

woensdag 1 juli 2015, 10:06

DEN HAAG (PDC) - Het oeuvre van de Duits-joodse fotojournalist Erich Salomon had een blijvende invloed op de parlementaire fotografie in Duitsland en Nederland. Hij wist beroemdheden als Goebbels, Churchill en Einstein op ‘onbewaakte’ momenten vast te leggen, wat zorgde voor ongedwongen foto’s. In het boek ‘Das ideale Parlament. Erich Salomon als Fotograf in Berlin und Den Haag 1928–1940’ wordt duidelijk waarom zijn werk zo invloedrijk is geweest. Vorig jaar werd de Nederlandse uitgave, onder redactie van Marij Leenders (Radboud Universiteit) en Andreas Biefang, gepresenteerd in de Tweede Kamer. Op 30 juni 2015 was het de beurt aan de Bundestag.

Met fotograaf Salomon in de buurt was bijna niemand veilig voor de lens. Zijn foto's van beroemdheden als Marlene Dietrich en Charlie Chaplin kregen alom veel waardering. Maar minstens zo belangrijk was zijn werk als parlementair fotograaf. Niet voor niets kreeg Erich Salomon als eerste persfotograaf in Nederland toegang tot parlementaire debatten. Hij legde de basis voor de hedendaagse parlementaire fotojournalistiek. In ‘Das ideale Parlament’ laten verschillende Nederlandse en Duitse wetenschappers zien wat het belang was van Salomons werk, vanuit politiek, esthetisch en mediaal perspectief. De Duitstalige uitgave van het boek stond centraal tijdens een speciale bijeenkomst in de Berlijnse Bundestag op dinsdag 30 juni, waar onder meer auteurs dr. Marij Leenders en dr. Andreas Biefang, en prof. dr. Norbert Lammert, voorzitter van de Duitse Bundestag, spraken.

Het boek verscheen als resultaat van de samenwerking tussen de Kommission für Geschichte des Parlamentarismus und der politischen Parteien en het Nijmeegse Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, in het kader van het Europese netwerk voor parlementaire geschiedenis Euparl.net. Het Montesquieu Instituut ondersteunde het onderzoek. Niet eerder verscheen er zo’n omvangrijke publicatie over het werk van Salomon en de invloed daarvan op de parlementaire fotografie.

Lees ook het eerdere persbericht over de Nederlandse uitgave van het boek.