Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Groene Amsterdammer noemt MI-bundel 'Halverwege'

donderdag 10 september 2015, 11:09

DEN HAAG (PDC) - In het artikel 'Minderheid met meerwaarde' haalt de Groene Amsterdammer de bundel 'Halverwege' van het Montesquieu Instituut aan. Verder maakte de Groene Amsterdammer bij het schrijven van het artikel gebruik van de gegevens van Parlement & Politiek, onderdeel van MI-partner PDC.

De Groene Amsterdammer gebruikte de tijdsblokken op Parlement & Politiek, waar het politieke blok sinds 2002 omschreven staat als 'instabiel'. Volgens de Groene Amsterdammer kan de P&P site, wanneer het Rutte II lukt om zijn termijn vol te maken, daar een nieuwe tijdsblok aan toevoegen, namelijk 'minderheidskabinetten'.

Deze kabinetten hebben namelijk wel een meerderheid in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste Kamer. Volgens het onderzoek van Otjes en Louwerse uit de MI-bundel 'Halverwege' kan het kabinet ondanks deze minderheid in de Eerste Kamer toch functioneren, omdat het allereerst een combinatie is van links en rechts. Hierdoor is het voor de partijen veel makkelijker om een meerderheid te vinden, omdat de plannen vaak bij beide kanten van het spectrum aansluiten. 

Verder denken de onderzoekers dat de crisis ook een rol heeft gespeeld. Deze zorgde voor het algemene idee dat 'de schouders eronder moesten'. Bij deze conclusie sluit de Groene Amsterdam zich aan.

Bron: Groene Amsterdammer