Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

'Ontpoldering Hedwigepolder had niet zo lang moeten duren'

vrijdag 23 oktober 2015, 9:52
Hans Vollaard interviewt bezoeker

DEN HAAG (PDC) - 'Het is niet zo dat we de Europese Commissie als een soort geheim wapen hebben ingehuurd. De haven van Antwerpen is voor ons echt van vitaal belang!'. Aldus Axel Buyse, vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering. Hij ging op 22 oktober bij Film&Debat samen met regisseuse Digna Sinke en universitair docent Hans Vollaard in debat over het wel of niet ontpolderen van de Hedwigepolder. 

De film 'Onder de oppervlakte' laat zien hoe één polder de inzet werd van een politiek spel waarbij emoties en sentiment het beleid mede zijn gaan bepalen. Nederlandse ministers op rij namen steeds weer een andere positie in over het al dan niet onder water zetten van de Hedwigepolder. Dit leidde tot onbegrip bij zowel de lokale bevolking als de Belgische regering. Volgens Digna Sinke zegt de besluitvorming rondom de Hedwigepolder veel over de politieke cultuur in Nederland.

Na afloop vond het debat plaats in het café van het Filmhuis. Onder de bezoekers waren Statenleden, ambtenaren en leden van belangengroepen aanwezig. Er werden door hen diverse vergelijkingen getrokken met andere hoofdpijndossiers waar ook botsingen zijn tussen verschillende lokale, nationale en Europese belangen. Het zorgde voor een levendig en inhoudelijk debat. De onvrede over de besluitvorming rondom de Hedwigepolder bleef bij de debaters goed zichtbaar. Toch kwamen zij tot de conclusie dat de ontpoldering niet zo lang had moeten duren.

Film & debat is een samenwerking tussen het Filmhuis Den Haag en het Montesquieu Instituut waar ook Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat bij zijn aangesloten.