De parlementaire staat van Pieter Omtzigt

maandag 26 oktober 2015, 11:36

Pieter Omtzigt (1974) is sinds 3 juni 2003 lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA. In 2012 werd hij met voorkeurstemmen herkozen. Aanvankelijk was hij niet gekandideerd, later kreeg hij plaats 39 op de lijst. Vervolgens werd in Twente voor hem met succes een voorkeursactie gevoerd. 

Omtzigt is een van de meest actieve parlementariërs en wordt wel omschreven als de 'terriër van de oppositie'. Daarom een overzicht van zijn parlementaire staat van dienst. 

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Parlementaire activiteiten

De heer Omtzigt is financieel woordvoerder. Eerder hield hij zich onder meer bezig met belastingen, pensioenen en toeslagen. Hij was onder meer speciale rapporteur namens de Tweede Kamer voor voorstellen van de Europese Commissie op het gebied van de pensioenen. 

Omtzigt stelde meer dan 680 Kamervragen, veruit het meeste van de CDA-Kamerleden. Hij stelde onder andere vragen over het benutten van wettelijke mogelijkheden om uitreizen naar IS-gebieden te voorkomen en het niet vervolgen van Rabobankiers bij de Libor/Euribor fraude. Ook stelde hij veel vragen over ernstige gebeurtenissen in het buitenland, zoals over de ramp met MH17.

Verder bracht hij enkele initiatiefnota's uit, zoals over het gebruik van financiële derivaten, een gele-kaartprocedure over het Nederlandse pensioenstelsel of de accijnsopbrengsten

Sinds 2003 heeft Omtzigt ruim 280 moties ingediend, waaronder een motie van wantrouwen in 2013 tegen staatssecretaris Weekers vanwege de toen spelende fraude met zorg- en huurtoeslagen. Zo'n 40 procent van de door hem ingediende moties werden aangenomen, in lijn met de andere CDA-kamerleden.

Recentelijk was hij minder succesvol met door hem ingediende amendementen, omdat het CDA in de oppositie terecht kwam. Zo verwierp de Tweede Kamer in juni dit jaar een amendement om langer de mogelijkheid te bieden schriftelijk belastingaangifte te doen. Eveneens werd een amendement verworpen om een naheffing aan de EU pas te betalen als alle relevante documenten beschikbaar waren.

Omtzigt was in 2010 als lid van de Raad van Europa mede-initiator van een onderzoek naar de oorzaken van kindermisbruik in kerken, scholen en andere instellingen. Verder organiseerde hij in 2014 twee hoorzitting in de Raad van Europa over klokkenluiders met Edward Snowden, die per video werd geïnterviewd.

2.

Cijfers

Activiteit

Tweede Kamerlid Omtzigt

Dossiers woordvoerder

+ 145 

Kamervragen

+ 680 

Moties - eerste indiener

286 moties (10% van alle CDA-moties; 41% aangenomen, 45% verworpen)

Moties - mede-indiener

118 moties

Amendementen - eerste indiener

108 amendementen (11% van alle CDA-amendementen; 59% aangenomen, 30% verworpen)

Amendementen - mede-indiener

35 amendementen

Steun voor moties - eerste zitting Tweede Kamer

Gemiddeld steunden 88 kamerleden zijn moties (gemiddelde steun voor CDA-moties is 105 kamerleden)

De genoemde parlementaire gegevens in dit bericht waren tot 9 november 2015 in te zien. Daarna zijn deze gegevens alleen via de Parlementaire Monitor te raadplegen. 


Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van PDC. Deze database is beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Interesse? Neem contact op met 170@pdc.nl

De dossiers, moties en Kamervragen staan in de Parlementaire Monitor van ANP/PDC. De Parlementaire Monitor stelt u in staat op eenvoudige wijze de parlementaire besluitvorming op de voet te volgen: van de indiening van het wetsvoorstel tot en met de uiteindelijke stemming in de Eerste Kamer. Wilt u meer weten over de Parlementaire Monitor? Neem dan contact met op met PDC via 224@pdc.nl of 070 3560238.