Grondwetdag voor scholieren 2016: de Nationale Ombudsman

Prijswinnaars Grondwetdag Challenge 2016: Reggesteyn College uit Nijverdal © fotograaf: Bart van Vliet/ProDemos

Op 2 april 2016 vond in Den Haag weer de jaarlijkse Grondwetdag voor scholieren plaats. Dit jaar stond deze dag in het teken van de Nationale Ombudsman met een challenge. Het Reggesteyn College uit Nijverdal won de prijs.

In de maanden voorafgaand aan de Grondwetdag hadden teams van scholen uit het hele land nagedacht over vragen hoe zij het werk van de Nationale ombudsman (anders) zouden invullen, of hoe de rol van de Nationale ombudsman (nog) beter kan worden vastgelegd, al dan niet in de (Grond)wet. Samen met coaches, studenten constitutioneel recht of young professionals, hadden de teams een pitch voorbereid van maximaal vijf minuten.

Op 2 april 2016 troffen acht teams elkaar om in debat te gaan over hun ideeën. In de Oude Zaal van de Tweede Kamer droegen zij hun pitch voor. Vervolgens werden zij door de andere teams over hun ideeën aan de tand gevoeld onder leiding van voormalig parlementair journalist Ferry Mingelen. Nationale ombudsman Reinier van Zutphen opende de dag.

Uiteindelijk beoordeelde de jury, bestaande uit Maaike van Houten (journalist Trouw), Gert Jan Geertjes (docent staatsrecht Universiteit Leiden), Linda Voortman (Tweede Kamerlid voor GroenLinks) en Reinier van Zutphen de teams en maakte bekend dat het team van het Reggesteyn College Nijverdal er met de prijs vandoor gong. De prijs werd uitgereikt door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
deel 1/2
Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
deel 2/2
 
v.l.n.r.: ProDemos, Gemeente Den Haag, Rijksoverheid, Tilburg University