Debat: Overheidscommunicatie: in dienst van de democratie?

 • JOVD Den Haag: financiële problemen rond ministeries
  Bron: nieuws Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD)

  Hoe verhoudt overheids­communicatie zich tot de driehoek politiek, media en burger? Tom-Jan Meeus (NRC), Jeroen Sprenger (auteur), Julia Wouters (politiek adviseur) en Philip van Praag (hoogleraar Politicologie) gingen hierover in debat.

 • Met het aankomende Oekraïne-referendum en de bonnetjesaffaire rondom de Teevendeal, is de discussie over overheidscommunicatie nieuw leven ingeblazen. De commissie-Wallage pleitte in 2001 in het rapport 'In dienst van de democratie' voor maximale transparantie van de overheid en een interactieve relatie tussen overheid en burger. In het verleden leidde de overheidsvoorlichting rondom het EU-referendum in 2005 tot grote kritiek. De communicatie bij de introductie van de euro in 2002 werd daarentegen wel als succesvol beschouwd.

  Wat maakt overheidscommunicatie succesvol? Welke rol vervult het communicatie- en voorlichtingsorgaan van de overheid binnen de driehoeksverhouding tussen politiek, journalistiek en de burger? Betekent een open en communicatieve overheid een meer betrouwbare overheid? En hoe verhoudt overheidscommunicatie zich tot het politieke spel?

  Op 6 april 2016 gingen Jeroen Sprenger (voormalig directeur voorlichting bij het Ministerie van Financiën en schrijver van het boek 'De moeizame slag om het publiek vertrouwen'), Julia Wouters (politiek adviseur van Lodewijk Asscher), Tom-Jan Meeus (politiek columnist bij NRC Handelsblad) en Philip van Praag (Universitair Hoofddocent Politicologie UvA) hierover met elkaar en het publiek in debat onder leiding van journalist en presentator Max van Weezel.

  Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
  v.l.n.r.: Tom-Jan Meeus, Jeroen Sprenger, Julia Wouters, Philip van Praag en debatleider Max van Weezel
  Het publiek
  Tom-Jan Meeus en Jeroen Sprenger
  Julia Wouters en Philip van Praag
  Het publiek
  Het publiek
  Het publiek
  v.l.n.r.: Tom-Jan Meeus, Jeroen Sprenger, Julia Wouters en Philip van Praag
  Het publiek
  v.l.n.r.: Tom-Jan Meeus, Jeroen Sprenger, Julia Wouters en Philip van Praag