Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Jürgens beschrijft zeven misverstanden over vluchtelingenpolitiek Merkel

donderdag 3 maart 2016, 15:38

DEN HAAG (PDC) - Wat is een feit en wat is een misverstand over de vluchtelingenpolitiek van Angela Merkel? Duitslanddeskundige Hanco Jürgens, fellow van het Montesquieu Instituut, benoemt vandaag in NRC Handelsblad zeven misverstanden.

Eén van de misverstanden is dat de problemen zijn begonnen met het eenzijdig openstellen van de Duits-Hongaarse grens voor vluchtelingen. Echter, al in juni 2013 oordeelde de hoge commissaris voor vluchtelingen van de VN al dat de Syrië-crisis de grootste humanitaire ramp is sinds de Koude Oorlog. Europa had dus veel eerder moeten ingrijpen. 

Een ander misverstand is dat de vluchtelingenproblematiek Merkel volledig geïsoleerd zet. Behalve verzet uit de Beierse tak van het CDU/CSU is er ook veel steun vanuit de bevolking. De partij van Merkel staat ook nog steeds stabiel in de peilingen, op zo'n 35 procent. Jürgens: 'Het zou dom zijn te veronderstellen dat zij haar koers niet steeds – stapje voor stapje – bijstelt. De crisis is immers nog lang niet voorbij'.

Bron: NRC Handelsblad