Grondwetviering 2016

Grondwetdag logo

De Grondwetviering 2016 staat in het teken van de Nationale Ombudsman. Op 1 april organiseert het Montesquieu Instituut samen met de Nationale Ombudsman en de gemeente Den Haag het congres 'Zeg ken jij de (Nationale) ombudsman' voor professionals in Den Haag. Op 2 april is er een scholierendebat in de Oude Zaal van de Tweede Kamer waarbij acht teams van middelbare scholieren de strijd met elkaar aanbinden over rol en functie van de Nationale ombudsman.

Op het congres op 1 april gaan de Nationale ombudsman, ombudsfunctionarissen en -commissies na in hoeverre zij elkaar kunnen versterken in de ombudsprofessie. Hoe kunnen de kansen worden benut die een klacht biedt? En hoe krijgt het samenspel tussen de ombudsman, wethouders, ambtenaren en burgemeesters optimaal vorm?

Op zaterdag 2 april komen teams van middelbare scholieren uit het hele land naar Den Haag. In de Oude Zaal van de Tweede Kamer gaan zij met elkaar de strijd aan over de vraag hoe zij het werk van de Nationale ombudsman (anders) zouden invullen. Ieder team geeft een pitch van maximaal vijf minuten en na iedere pitch gaan de teams met elkaar in debat. Een jury onder voorzitterschap van Nationale ombudsman Reinier van Zutphen beoordeelt de teams en wijst de winnaar aan. De prijs wordt uitgereikt door minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk. Oud parlementair-verslaggever Ferry Mingelen modereert de bijeenkomst.

Meer over

 

Grondwetdag

Na de grootse viering van 200 jaar Grondwet in 2014 besloten het Montesquieu Instituut en ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat, samen met Tilburg University, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Den Haag om ieder jaar aandacht aan de Grondwet te schenken; ieder jaar een kleiner evenement en eens in de vijf jaar een groot evenement. Opzet is dat telkens een Hoog College van Staat - in de Grondwet verankerde instituties - in de schijnwerper staat. Dit jaar is dat de Nationale ombudsman.

Naast genoemde evenementen zijn er dit jaar tal van andere activiteiten. Zo is het mogelijk op 2 april het Grondwetpad te lopen - een wandeling langs plaatsen en gebouwen die met de Grondwet te maken hebben waarbij Ronald Plasterk - minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Khadija Arib - voorzitter van de Tweede Kamer, - Ankie Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer of Piet Hein Donner - vice-voorzitter van de Raad van State gids zijn.