Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Wim Voermans en Martin Rosema tegen RTL Nieuws over referenda

maandag 13 juni 2016, 14:18

DEN HAAG (PDC) - Een referendum kan in Nederland niet bindend zijn. Dat zegt de Leidse hoogleraar en fellow van het Montesquieu Instituut Wim Voermans tegen RTL Nieuws. Hij haalt een advies van de Raad van State uit 2006 aan, waarin gekeken werd of de huidige referendumwet in het kader van de Grondwet past.

'Eén van de conclusies was", zegt Voermans, "dat de Grondwet alleen maar raadgevende referenda toestaat. En voor alles wat méér is dan alleen raadgevend, moet de Grondwet worden herzien." Dat komt doordat in het Nederlandse politieke bestel het volk vertegenwoordigd wordt door de Staten-Generaal, een bindend referendum zou dat grondwettelijk principe doorkruisen.

Politicoloog Martin Rosema zegt tegen de nieuwszender dat een referendum over een Nederlands uittreden van de EU op basis van de huidige Referendumwet niet mogelijk is. De politicoloog uit Twente schreef mee aan de referendumbundel van het Montesquieu Instituut.

Met de huidige wet kan de kiezer zich alleen buigen over reeds vastgestelde wetten en verdragen. Wel is het een optie een aparte referendumwet aan te nemen met het doel om een referendum te organiseren over één onderwerp, zoals bijvoorbeeld in 2005 over de Europese Grondwet.

Bron: RTL Nieuws