Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Wim Voermans over Asscher en AOW'ers in bezette gebieden

maandag 20 juni 2016, 12:28

DEN HAAG (PDC) - "De Rijksoverheid gaat duidelijk over de schreef daar waar ze probeert de SVB te dwingen uitzonderingen te maken." Dat stelt de Leidse hoogleraar staatsrecht en fellow van het Montesquieu Instituut Wim Voermans. 

Hij reageert daarmee op het bericht van NRC dat mensen in door Israël bezet gebied al jaren een te hoge AOW ontvangen. Een wet uit 2006 stelt dat uitkeringsgerichten op hun AOW worden gekort als zij niet in een land wonen waarmee Nederland een verdrag over sociale zekerheid heeft. Nederland heeft zo'n verdrag met Israël, maar dat geldt niet voor de bezette gebieden. Onder andere mensen in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zouden hierdoor minder AOW moeten ontvangen. Volgens het onderzoek van de krant heeft minister Asscher er echter persoonlijk voor gezorgd dat in deze situatie een uitzondering geldt.

Met het dwingen van de Sociale Verzekeringsbank om een uitzondering te maken, schendt Asscher het principe dat de overheid zich altijd aan de wet moet houden, aldus Voermans.

Bron: NRC Next, zaterdag 18 juni 2016