Film & Debat: Shadow World

De wapenindustrie heeft wereldwijd een omzet van ruim 400 miljard dollar. In Nederland zijn rond de 250 bedrijven actief op het gebied van de productie en export van wapens en wapenonderdelen. Zij maken bijvoorbeeld marineschepen, delen van gevechtsvliegtuigen en helikopters, en radarsystemen. De meeste wapens en wapenonderdelen die in Nederland worden geproduceerd, worden aan het buitenland verkocht. De Nederlandse wapenexport bedraagt jaarlijks ongeveer 1 miljard euro.

De film "Shadow World" duikt in de internationale wapenhandel en stelt dat ze een bedreiging is voor de democratie. Na afloop van de film vond er een debat plaats waarin verschillende vragen over wapenhandel aan bod kwamen. Bijvoorbeeld, wat zijn de gevaren van de wapenhandel? Wat is het beleid van Nederland omtrent wapenexport? Hoe wordt dit in de Europese Unie geregeld? Hierover gingen Andrew Feinstein, de schrijver van het boek "The Shadow World: Inside the Global Arms Trade", Arnon Grunberg, schrijver en filmhuis-gastprogrammeur, en Max Valstar, coördinator wapenexport bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken met elkaar én met de zaal in gesprek.

Datum: donderdagavond 17 november 2016 om 19:00 uur

Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191 te Den Haag

Let op: het debat zal in het Engels gehouden worden.

“De parallelle wereld van geld, corruptie, bedrog en dood”, zo omschrijft schrijver Andrew Feinstein de internationale wapenhandel in zijn boek "The Shadow World: Inside the Global Arms Trade" (2011). De Belgische regisseur Johan Grimonprez maakte daar een documentaire over. Aan de hand van getuigenissen van onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, lobbyisten, politici en insiders, toont Shadow World hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie. Niet alleen in de landen waar de wapens gebruikt worden maar ook in het Westen, waar ze vandaan komen. Grimonprez (Dial H-I-S-T-O-R-Y, Double Take) weeft naadloos experts, archiefmateriaal en filosofische bedenkingen door elkaar in een krachtig betoog tegen deze wereld van duistere achterkamers en een pleidooi voor meer samenwerking, openheid en dialoog.

De internationale wapenhandel wordt getekend door corruptie. Politici, voornamelijk in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, worden grote bedragen aangeboden in ruil voor hun steun aan grote wapenbedrijven als Lockheed Martin. Ook al leven we momenteel in het westen in een tijd van lange vrede, we geven wel ontzettend grote bedragen uit aan defensie. Het tragische hiervan is dat grote delen van deze uitgaven niet goed worden uitgegeven. De situatie werd door Andrew Feinstein, schrijver van het boek "The Shadow World: Inside the Global Arms Trade", als volgt samengevat: “The arms trade is an extreme manifestation of what is wrong with our politics”.

Film & Debat is een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, de gemeente Den Haag, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat.