Voet tussen de deur in Den Haag: aan tafel bij politici en bestuurders

Hoe werkt 'de Haagse kaasstolp'? Hoe kom je te weten wat relevante beleidsvoornemens in Den Haag zijn? Op welke momenten en op welke plaatsen kun je invloed hebben? En hoe vertaal je jouw kennis en inzichten naar nationale bestuurders, beleidsmakers en politici? Kortom, hoe ‘werkt’ Den Haag?

Het Montesquieu Instituut verzorgt de cursus ‘Voet tussen de deur in Den Haag’ om een brug te slaan tussen lokale en nationale politiek.

Na deze cursus hebben deelnemers

 • 1) 
  basisinzicht in hoe Den Haag werkt
 • 2) 
  een plan om invloed in Den Haag te hebben

Dit is een kleinschalige cursus (maximaal 15 deelnemers) die aansluit op de persoonlijke doelen van de deelnemer. De cursus bestaat uit 1 dag en begint met een intake gesprek. Uitkomst van deze bijeenkomst is een eerste plan om invloed in Den Haag te hebben op het door de deelnemer geselecteerde dossier.

De ochtend is een introductie met daarin:

 • Wie en wat spelen een rol op het Binnenhof? Hoe werkt Den Haag, bij wie moet je zijn?
 • Welke trends zijn er in politiek Den Haag te onderscheiden? Waar moet je op letten?
 • interactieve oefeningen

Communicatieadviseur in Den Haag Jan Schinkelshoek geeft de deelnemers een praktische training. Welke mogelijkheden zijn er om in te spelen op de actualiteit en hoe breng je jouw onderwerp onder de aandacht bij politici en bestuurders?

Na een lunch in perscentrum Nieuwspoort en een wandeling over het Binnenhof gaan de deelnemers in de middag aan de slag met hun plan om invloed te hebben in Den Haag.

 • inzicht in het politiek-publicitaire complex: hoe werkt het, hoe krijg je aandacht?
 • basistraining media / communicatie
 • interactieve oefeningen

Tot slot laat het Montesquieu Instituut zien hoe je de politieke actualiteit kunt volgen met behulp van de Parlementaire Monitor.

Deelnemers kunnen zich aanmelden bij het Montesquieu Instituut via info@montesquieu-instituut.nl onder vermelding van ‘Invloed in Den Haag.’ De cursus wordt gegeven bij het Montesquieu Instituut in Den Haag, Lange Voorhout 86-32.

De cursus wordt gegeven in het najaar van 2017.

Aan deze cursus zijn kosten verbonden. Dit is incl. de aanwezigheid van een externe docent, lunch bij Nieuwspoort en gebruik Monitoren.

Het Montesquieu Instituut streeft ernaar wetenschappelijke kennis op het juiste moment in de juiste vorm via de juiste personen onder handbereik van de samenleving te brengen.

Jan Schinkelshoek is communicatieadviseur in Den Haag en heeft een lange loopbaan ‘rond het Binnenhof’ achter de rug: politiek verslaggever (Het Reformatorisch Dagblad, Haagsche Courant), hoofd voorlichting van het CDA, campagneleider van Ruud Lubbers, directeur voorlichting van het Ministerie van Justitie, algemeen hoofdredacteur van de Haagsche Courant/Sijthoff Pers, directeur communicatie van de Rabo Groep en Tweede Kamerlid (CDA). Heeft samen met zijn oud-collega Gert Jan Verhoog een eigen communicatiebureau - op steenworp afstand van het Binnenhof. Van daaruit adviseert hij een groot aantal uiteenlopende bedrijven, instellingen en organisaties.

Neem voor meer informatie contact op met het Montesquieu Instituut via info@montesquieu-instituut.nl