Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Winnende Troonrede over bescherming slachtoffers seksueel geweld

dinsdag 20 september 2016, 16:18
fotograaf: Gerhard van Roon

DEN HAAG (PDC) - De 17-jarige Stevie Bos uit Nederhorst den Berg is de winnaar van Pimp de Troonrede. Bos won de schrijfwedstrijd met haar alternatieve troonrede over de bescherming van slachtoffers van seksueel geweld. Met haar pleidooi voor meer aandacht in politieopleidingen voor de omvang van seksueel misbruik, sleepte Bos zowel de jury- als de publieksprijs binnen. Bos won een VIP-rondleiding door de Tweede Kamer waarbij ze haar plan aan verschillende politieke partijen mag toelichten.

De jury, onder leiding van oud-voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas, prees winnares Stevie Bos om zowel de inhoudelijke opbouw van de troonrede als haar voordracht. Weisglas: “Het einde, waarin je je kwetsbaar opstelde en aandacht vroeg voor de slachtoffers, maakte indruk. Je laatste zin: ‘Zij verdienen gerechtigheid voor wat hun is overkomen', blijft hangen en zorgt dat je erover blijft nadenken.” Jurylid Walter Freeman van het Nederlands Debat Instituut kon zien dat Bos goed in de materie zat en prees ook haar heldere antwoorden op vragen uit het publiek. “Je werd feller en ernstiger aan het eind, waarbij je liet zien dat je achter je verhaal staat.” Volgens jurylid Jo-Annes de Bat, Gedeputeerde in de Provincie Zeeland, leverde Bos “inhoudelijk een verhaal wat we niet moeten onderschatten en waar we veel aandacht aan moeten besteden.”

ProDemos ontving 49 troonredes uit heel het land. Veelvoorkomende onderwerpen waren oplossingen voor de vluchtelingenstroom, duurzaamheid en ideeën voor het onderwijs en de zorg. Ook las de jury diverse oproepen voor een meer optimistischer samenleving en moreel leiderschap vanuit de politiek.

Bron: ProDemos