Grondwetdag voor scholieren 2017: de Algemene Rekenkamer

 • p1210478

  Op de jaarlijkse Grondwetdag voor scholieren gingen acht teams uit heel het land in Den Haag met elkaar in gesprek over de rol van de Algemene Rekenkamer bij de democratische controle.

 • Grondwetdag voor scholieren 2017

  Zaterdag 25 maart 2017 vond in Den Haag weer de jaarlijkse Grondwetdag voor scholieren plaats. Dit jaar ging het over de rol die de Algemene Rekenkamer speelt bij de democratische controle. Reggesteyn uit Nijverdal ging er met de prijs vandoor.

  In de maanden voorafgaand aan de Grondwetdag hadden teams van scholen - die via een challenge waren geselecteerd - uit het hele land nagedacht over een onderzoek dat de Algemene Rekenkamer zou moeten uitvoeren. De Rekenkamer controleert de uitgaven en inkomsten van het Rijk en kijkt bovendien naar: ‘Krijgt de burger ook waar voor zijn geld?’ Samen met coaches van Tilburg University hebben de teams hard gewerkt om hun pitch van maximaal vijf minuten zo goed mogelijk voor te bereiden.

   
  Grondwetdag voor scholieren 2017

  Op de finaledag troffen acht teams elkaar om in debat te gaan over hun voorstellen. In de grote zittingszaal van de Hoge Raad hebben zij één voor één hun pitch voorgedragen. Uiteenlopende ideeën van een onderzoek van het inkomen van de koning via decentralisatie van de jeugdzorg tot de rol van de onderwijsinspectie in het aanpakken van scholen kwamen naar voren. Na elke pitch kregen de andere teams de mogelijkheid om vragen te stellen. Onder leiding van oprichter van het Debatbureau Frits Bloemberg is de finale in goede banen geleid. President van de Hoge Raad Maarten Feteris opende de dag en voorzitter van de Algemene Rekenkamer Arno Visser - ook voorziter van de jury - vertelde vervolgens iets over de rol en het werk van de Algemene Rekenkamer.

  Uiteindelijk beoordeelde de jury, die verder bestond uit Barbara Baarsma (hoogleraar economie Universiteit van Amsterdam), Eva Wiessing (verslaggever economie NOS) en Pieter Duisenberg (Tweede Kamerlid VVD), de teams. Arno Visser evalueerde in het jury-rapport de pitches en maakte bekend dat het team van Reggesteyn, Nijverdal de grote winnaar is. Het team is uitgenodigd voor een bezoek aan de Algemene Rekenkamer op Verantwoordingsdag, de derde woensdag van mei. Ook krijgen zij een rondleiding achter de schermen van de Tweede Kamer. De prijs werd uitgereikt door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk.

  Daarnaast hebben de verschillende teams elkaar beoordeeld. Wederom kwam Reggesteyn hier als de grote winnaar uit.

  Lijkt het u nou leuk om volgend jaar als school (weer) met de jaarlijkse Grondwetdag mee te doen? Voor aanmelden of vragen kunt u terecht bij Careljan Rotteveel Mansveld (c.rotteveel.mansveld@montesquieu-instituut.nl) of Liesbeth Weijs (l.weijs@montesquieu-instituut.nl), beiden ook te bereiken op 070-3630105.

  Video-opname

   
  Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
  Grondwetdag voor scholieren 2017 in de Hoge Raad [deel 1/2]
   
  Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
  Grondwetdag voor scholieren 2017 in de Hoge Raad [deel 2/2]