Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Aalt Willem Heringa in Trouw over Donald Trump

vrijdag 13 januari 2017, 14:53

DEN HAAG (PDC) - Aalt Willem Heringa, hoogleraar vergelijkend staatsrecht aan de Universiteit Maastricht en bestuurder van het Montesquieu Instituut, heeft zich in Trouw van 12 januari uitgesproken over de rol van Donald Trump als toekomstige president en zakenman.

In het verleden zijn er al eerder Amerikaanse presidenten geweest die ook zakenbelangen hadden. Deze stalden hun bezit altijd in een zogenaamd blind trust. Heringa vertelt "Je bouwt er als het ware een muur omheen en zet er een dak op. Je hoort er vervolgens vier jaar niets meer over. Je krijgt geen jaarverslag en dat wordt ook niet openbaar gemaakt". Het gevaar wanneer dit niet gebeurt is dat er gehandeld en geïnvesteerd kan worden met voorkennis en belastingaftrek en handelsbetrekkingen voor eigen gewin geregeld worden.

Volgens Heringa is het grootste risico van de constructie van Trump, die zijn zoons aanstelt tot zaakwaarnemers, dat een president het algemeen belang van het volk moet behartigen, niet dat van zijn eigen imperium. Heringa durft niet te voorspellen of Trump's constructie wel legaal is. Er zijn geen processen over bekend. Het zal van de Republikeinen in het Congres en de publieke opinie gaan afhangen hoe het afloopt.

Bron: Trouw