Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Film & Debat: Austerlitz

De film Austerlitz laat de Holocaust door de ogen van de bezoekers van concentratiekampen zien. Deze plekken in Europa die een pijnlijke herinnering blijven aan het verleden, zijn open voor publiek en ontvangen duizenden toeristen per jaar.

Austerlitz werd donderdagavond 20 april 2017 getoond in het Filmhuis Den Haag. Na afloop van de film spraken Natascha van Weezel en Micha Gelder over de zin en invulling van herdenken in de huidige tijd.


Inhoud

1.

De Film Austerlitz

Sergei Loznitsa plaatste zijn camera midden tussen de stroom toeristen die de concentratiekampen van Dachau en Sachsenhausen bezoeken. Hij observeert hun gedrag: de stelletjes in zomeroutfits die een selfie maken voor de poort, de vrouw die poseert voor een van de ovens, de man die rustig zijn nootjes eet als hij het ergste deel van het vernietigingskamp binnentreedt.

De beelden roepen de vraag op of het nog mogelijk is om de Holocaust passend te herdenken. Is een concentratiekamp een spektakel geworden? Waarom gaan mensen naar de kampen? Waar zijn ze naar op zoek? De titel van de film refereert aan de gelijknamige roman geschreven door W. G. Sebald en is opgedragen aan de herinnering van de Holocaust

2.

Film & Debat

Film & Debat is een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat.

 
logo haagse vrijheidsweken 2014

Deze Film & Debat is onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken.