Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Film & Debat: I am not your negro

"The story of the negro in America, is the story of America. It is not a pretty story." De Oscargenomineerde film 'I am not your negro' vertelt het verbazingwekkende verhaal van James Baldwins gevecht voor burgerrechten in de Verenigde Staten.

Deze decoumentaire reist door de zwarte geschiedenis van de USA en verbindt de Burgerrechtenbeweging uit de jaren 1960 met het huidige #BlackLivesMatter. De tekst is gesproken door Samuel L. Jackson.

De opkomst van de Black Lives Matter beweging door politiegeweld in de VS geeft deze film een gigantische maatschappelijke relevantie. Na afloop van de film op 18 mei 2017 gingen Anousha Nzume (auteur van het boek 'Hallo witte mensen') en Amma Baddoo-Asante hierover in gesprek.


Inhoud

1.

De film I am not your negro

James Baldwin beschreef in 1979 in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende project. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Echter, bij Baldwins dood in 1987 waren pas dertig pagina’s van het manuscript af. In I am not your negro verbeeldt Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte.

2.

Film & Debat

Film & Debat is een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat.