Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Carla van Baalen in de Volkskrant over het ritueel van de formatie

vrijdag 28 april 2017, 13:40

DEN HAAG (PDC) - Ariejan Korteweg sprak met Carla van Baalen, directeur van het centrum voor Parlementaire Geschiedenis en bestuurslid van het Montesquieu Instituut, in Nijmegen en schreef daar een column over. "Wij van de parlementaire journalistiek zitten bij de formatie met onze neus op de ruiten. Dan kan het glas beslaan." Korteweg kwam naar Nijmegen voor helder zicht en afstand.

Ondertussen is de formatie zes weken onderweg en is er pas 11 dagen effectief onderhandeld. Buitenlandse collega's van Van Baalen beginnen al zenuwachtig te worden, en kijken met verbazing naar de kalmte die het land tentoonspreid. Van Baalen noemt de formatieperiode met wetenschappelijke distantie 'een time-out'.

Dat er tot nu toe nog niet gelekt is geeft volgens Van Baalen aan dat de belangen nog synchroon lopen en het vertrouwen nog ongeschonden is. Want in tegenstelling tot de vorige keer zijn de partijen nu wél op de hoogte. Nog een belangrijk onderscheid van de vorige formatie volgens Van Baalen: een vrouw aan het hoofd van de tafel. Dat maakt deze formatie alvast heel anders.

Bron: de Volkskrant, 28-04-2017