Haagsch College: De Haagsche formatieavond

 • Mark Rutte
  Bron: Freek van den Bergh

  De formatie zit muurvast. Xander van der Wulp en Jeroen Stans spraken over hoe een journalist informatie krijgt en Jack de Vries praatte over de onderhandelings­tactieken.

 • De eerste formatiepoging tussen VVD, D66, GroenLinks en CDA is mislukt. De tweede poging tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie liep ook op niets uit. Waar lagen de inhoudelijke pijnpunten? Op 31 mei 2017 besprak Vincent Rietbergen met NOS-verslaggever Xander van der Wulp, BNR-journalist Jeroen Stans en Jack de Vries het spel rond de formatie.

  Hoe kom je als journalist aan informatie tijdens absolute radiostilte? Van der Wulp en Stans legden uit hoe ze te werk gaan nu iedereen de lippen stijf op elkaar houdt. En hoe het er op het Binnenhof aan toe gaat in deze speciale weken.

  Als oud-spindoctor van het CDA onder Jan Peter Balkenende kent Jack de Vries als geen ander de onderhandelingstactieken tijdens de formatie. Hoe hard gaat het eraan toe aan de formatietafel? En zorg je ervoor dat niemand iets zegt tegen journalisten tijdens het formatieproces of is het toch handig af en toe iets te lekken? Deze vragen heeft Jack de Vries beantwoord.

  • Jack de Vries is voormalig spindoctor van het CDA en oud- staatssecretaris van Defensie
  • Xander van der Wulp is politiek verslaggever van de NOS
  • Jeroen Stans is Politiek verslaggever van BNR Nieuwsradio

  Haagsch College is een initiatief van Newscollege waarbij het Montesquieu Instituut een van de partners is. Vanuit het hart van politiek Den Haag geven belangrijke hoofdrolspelers en de beste analisten colleges over de thema’s die het nieuws beheersen.

  Hier vindt u een overzicht van de Haagsch College lezingen die reeds zijn geweest. Meer informatie over de aankomende colleges en de organisatie van het Haagsch College vindt u hier.