Ruud Koole en Paul Lucardie in NRC Next over de PvdA als politieke beweging

vrijdag 30 juni 2017, 15:25

DEN HAAG (PDC) - Hoogleraar Politicologie en MI-fellow Ruud Koole heeft zich in NRC next kritisch uitgesproken over de vraag of de PvdA succesvol kan aansluiten bij de nieuwe dynamiek waarover Paul Depla onlangs heeft geschreven.

Depla schreef namelijk naar aanleiding van de verkiezingsnederlaag van de partij op 15 maart dat de partij moet veranderen van een bestuurderspartij in een 'beweging van themanetwerken' met festivals en andere sfeervolle bijeenkomsten. Koole verwijst echter naar een eerdere poging van de PvdA in de jaren negentig, waar toen weinig van is terechtgekomen.

Toch ziet Koole het niet als onmogelijk voor gevestigde politieke partijen om nieuwe aanwas te krijgen. 'De jongere generatie zoekt iemand met geloofwaardige idealen. De PvdA moet die nu laten zien'.

Politicoloog en MI-fellow Paul Lucardie geeft het streven van Depla wel een kans. Een beweging maakt een partijcongres opener naar buiten toe. 'Vroeger of later zullen nieuwe bewegingen niet om de voordelen heen kunnen die een partijorganisatie biedt', denkt Lucardie.

Bron: NRC, 30 juni 2017