Onderzoek Frank Hendriks: pas referenda aan in plaats van afschaffen

dinsdag 5 september 2017, 15:32

DEN HAAG (PDC) Het is geen goed idee om het raadgevend referendum af te schaffen. Dat vindt de tilburgs hoogleraar Frank Hendriks, fellow van het Montesquieu instituut. Volgens een onderzoek uitgevoerd door Tilburg University kunnen referenda door een aantal veranderingen wel degelijk bijdragen aan de democratie.

Wel zou de opkomstdrempel afgeschaft moeten worden. De drempel leidt er volgens de onderzoekers toe dat politici die tegen het referendum zijn geen campagne gaan voeren zodat de drempel van 30 procent niet wordt gehaald. Verder zou er de mogelijkheid voor burgers moeten komen om vervolgvragen te stellen, waarin de motieven achter de stem duidelijk worden.

Op dit moment zijn er 300.000 handtekeningen nodig voor het aanvragen voor een referendum. In het onderzoek wordt aangeraden om dit op basis van een percentage van de beroepsbevolking te doen omdat het aantal stemgerechtigden met de tijd varieert. Daarnaast komen de onderzoekers met de optie voor de verliezende partij om een tweede referendum aan te vragen. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat de initiatiefnemers wel moeten kunnen aantonen dat hun steun voor de herkansing groter is dan bij de eerste poging.

Bron: Trouw