Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Het aprilnummer van De Hofvijver: 'Informateur als ijsbreker'

maandag 30 april 2018, 17:11

Steeds vaker wordt bij de vorming van nieuwe colleges B&W een informateur ingeschakeld. Zo'n buitenstaander kan volgens ervaringsdeskundige Joop van den Berg een nuttige rol spelen in het scheppen van een constructieve sfeer. Hij deelde zijn adviezen in het aprilnummer van De Hofvijver, dat vandaag is verschenen.

Aalt Willem Heringa sprak zich in zijn column nogmaals uit over het referendum: 'maak van het staatsrecht geen jojo'. Paul Lucardie analyseerde de koers van het Forum voor Democratie: Baudet beweegt zich nog altijd tussen Spengler en De Tocqueville. Discussie over kleding in de Tweede Kamer is niet nieuw, blijkt uit een overzicht van Bert van den Braak. Aernout Nieuwenhuis analyseerde het wetsvoorstel om het verbod op majesteitsschennis af te schaffen.

Niek Pas schreef over de 'nieuwe lente van Macron', die zich weinig druk lijkt te maken over stakingen en protesten in eigen land. Andrea Vreede gaf een tussenstand van de Italiaanse formatie en Petra Gyöngyi analyseerde de gevolgen van de Hongaarse verkiezingsuitslag.