Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Debat: 10 jaar na de bankencrisis - wat is er daadwerkelijk veranderd?

Jeroen Dijsselbloem tijdens vergadering eurogroep
Bron: The Council of the European Union

Toen in september 2008 de bankencrisis in alle hevigheid losbarstte, namen politieke leiders ingrijpende maatregelen om de schade te beperken en het tij te keren. Deze besluiten werden genomen buiten het zicht van burgers en volksvertegenwoordigers. Hoe belangrijk is transparantie in tijden van crisis? Is transparantie over ingewikkelde economische materie waar onder hoge tijdsdruk over moet worden besloten wel haalbaar?

In de documentaire 'De achtste dag' blikken hoofdrolspelers terug op deze crisisperiode. Naar aanleiding van deze documentaire staat de vraag centraal of er voldoende maatregelen zijn genomen om een nieuwe crisis te voorkomen. Zijn er 10 jaar na dato wezenlijk dingen veranderd, ook als het gaat om mentaliteit en het nemen van verantwoordelijkheid? En hoe kan er in de toekomst voor worden gezorgd dat er geen democratisch tekort ontstaat als bestuurders in tijden van crises ad hoc beslissingen moeten nemen?

Voormalig minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem zal als panellid deelnemen aan het debat. Hij zal in gesprek gaan met Nout Wellink (voormalig president van de Nederlandse Bank), Henriëtte Prast (hoogleraar Finance aan de Universiteit van Tilburg en Eerste Kamerlid voor D66) en Sandra Phlippen (universitair docent aan de Erasmus School of Economics en columniste), die het debat tevens zal inleiden. Het debat staat onder leiding van journalist Kees Boonman .

Inhoud

1.

Praktische informatie

Datum: woensdag 5 september 2018 van 17.15 tot ca. 18.30 uur

Locatie: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag

Na afloop vindt u foto's en een video-opname van het Actualiteitendebat op deze pagina.

2.

Aanmelding

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier . Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via debat@montesquieu-instituut.nl.

Wilt u na afloop eten in Nieuwspoort? Reserveren kan via het aanmeldformulier.

3.

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort , ProDemos en het Filmhuis Den Haag .

 
Democratie in Debat