Minister Bruins en een sluipende naamswijziging

woensdag 25 juli 2018, 10:25, column van Prof.Dr. Bert van den Braak

Minister Bruno Bruins voert sinds eind vorig jaar de titel 'Minister voor Medische Zorg en Sport', maar met welk 'recht' hij dat doet, is enigszins onduidelijk. Uit alle formele stukken rond de benoeming (KB, verslag van de formateur) blijkt dat hij 'Minister voor Medische Zorg' is. Officiële documenten, zoals memories van toelichting en beleidsbrieven' werden door hem ook met die aanduiding ondertekend.

In november 2017 zijn wel brieven gestuurd naar Tweede en Eerste Kamer over de taakverdeling van de bewindspersonen van VWS. Het curieuze is, dat in de brief aan de Tweede Kamer werd gesproken van 'minister voor Medische Zorg', terwijl twee dagen later in een gelijkluidend brief aan de Eerste Kamer ineens de titel 'Minister voor Medische Zorg en Sport' opdook. Een formeel besluit daarover is echter niet te achterhalen.

In het verleden is de aanduiding van een minister zonder portefeuille wel eens gewijzigd, maar dan was er een KB. In 2006 gebeurde dat bij minister Verdonk en in 2011 bij minister Leers. Die laatste kreeg toen 'Integratie' als nieuwe taak en dat werd ook in zijn ministerstitel opgenomen. Bruins had sport echter al in zijn takenpakket, net als overigens drugsbeleid.

Netter was geweest als dit bij de formatie al correct was geregeld, maar misschien kan hij nog beter door het leven gaan als 'Minister voor Medische Zorg, Sport en Drugs'.