Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Het augustusnummer van de Hofvijver: 'Stevig in het zadel'

maandag 26 augustus 2019, 13:00

'Kabinetten verdwijnen, partijen vergaan, maar Rutte blijft eeuwig bestaan', zo stelt auteur Joop van den Berg in zijn tussenbalans van kabinet-Rutte III in de nieuwe editie van de Hofvijver. Volgens van den Berg is het derde kabinet van Premier Rutte 'in goede conditie' aan zijn tweede helft begonnen, en hebben ook de Eerste Kamerverkiezingen een, paradoxaal genoeg, positieve werking gehad op de stand van het kabinet.

De Hofvijver gaat weer in op de politieke actualiteit. Het einde van de zomer is in zicht, en dat betekent dat Prinsjesdag eraan komt. Hoog tijd dus voor een overzicht van het ontstaan van Het Koffertje en een analyse van de rol van de Koning tijdens Prinsjesdag.

Ook het Europese nieuws komt ook weer vol aan bod in de augutus-editie van de Hofvijver. Zo wordt er een update gegeven over de Brexit en wordt de val van de Italiaanse regering besproken. Verder is er een analyse te lezen over de coalitieproblemen in Spanje. Lukt het Spanje om op tijd een coalitieregering te vormen, of komen er - alweer - vervroegde verkiezingen in november?

Dit en meer over de politieke stand van zaken is nu te lezen in de nieuwste Hofvijver.