D66 wil meer ondersteuning Tweede Kamer

vrijdag 6 september 2019, 14:45

DEN HAAG (PDC) - D66 vindt dat het kabinet extra budget moet vrijmaken voor ondersteuning van de Tweede Kamer. Door de hoge werkdruk en het gebrek aan medewerkers komt de goed functionerende democratie onder druk te staan.

Kamerleden moeten het nu vaak met één medewerker doen, terwijl ministers de beschikking hebben over tientallen ondersteuners. Hierdoor is het voor de Tweede Kamer lastig om de regering voldoende en grondig te controleren. In juni 2019 nam de Kamer met een ruime meerderheid een motie aan waarin werd opgeroepen te onderzoeken hoe Tweede Kamerleden beter ondersteund konden worden.

In augustus 2019 startte de historicus en publicist Geerten Waling een petitie om meer budget vrij te maken voor de ondersteuning van Kamerleden. Hij pleitte voor minimaal drie medewerkers die het Kamerlid inhoudelijk zouden moeten assisteren. De petitie werd gesteund door tientallen maatschappelijke organisaties.

Het Montesquieu instituut pleitte in 2017 al voor een betere en volwaardigere ondersteuning van de Tweede Kamer als geheel en van de Kamerleden afzonderlijk. Dit was ook het advies aan de Staatscommissie Parlementair Stelsel die moest onderzoeken of het parlementaire stelsel voldoende toekomstbestendig is. De democratie en de rol van de Tweede Kamer is in de afgelopen jaren met de komst van nieuwe technieken en nieuwe media sterk veranderd.

Bron: ANP, NOS