Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Prinsjesfestival 2019: terugblik

maandag 23 september 2019, 13:55

DEN HAAG (PDC) - Prinsjesdag is voorbij, en daarmee is ook een einde gekomen aan het Prinsjesfestival. Dit jaarlijks terugkerende festival in de week voor Prinsjesdag stond deze keer in het teken van politieke vertegenwoordiging. Honderd jaar geleden kregen vrouwen actief kiesrecht. Hoe staat de Nederlandse politiek er nu voor?

Het programma van het festival omvatte uiteenlopende activiteiten. Ook werd een aantal prijzen uitgereikt. Shirley Gast is dit jaar de winnaar van de PrinsjesRede. Haar speech zal in Elsevier worden gepubliceerd. Kelly de Haan sleepte namens het Friesland College de PrinsjesBurgerPrijs in de wacht. Afzwaaiende Europarlementariërs Judith Sargentini, Hans van Baalen en Wim van de Camp ontvingen de Prinsjesprijs.

David van Dam heeft de PrinsjesFotoprijs gewonnen voor zijn foto van Thierry Baudet tijdens de schorsing van de Algemene Politieke Beschouwingen in 2018. Het boek 'Groter denken, kleiner doen' van Herman Tjeenk Willink, voormalig vicepresident van de Raad van State, kreeg de PrinsjesBoekenprijs voor het beste politieke boek. Tot slot kwam de hoed van modestudent Jelke Franken als winnaar uit de bus bij de ontwerpwedstrijd van de PrinsjesHatwalk.

Bron: https://www.prinsjesfestival.nl/