Hofvijver september 2020: ‘Troonrede steeds wolliger’

maandag 28 september 2020, 13:20

DEN HAAG (PDC) - ‘Troonredes zijn beschouwender geworden. Er worden dingen in genoemd die uit het leven gegrepen zijn van het kabinet en de luisteraar op Prinsjesdag. Er staan royaal vage en bezwerende uitspraken in. Maar steeds minder echte plannen.’ Dit schrijven Arco Timmermans en Gerard Breeman, beide verbonden aan de Universiteit Leiden, in hun jaarlijkse analyse van de Troonrede. In het septembernummer van de Hofvijver wordt ruim aandacht besteed aan de opening van het parlementaire jaar.

Ook is er een analyse van de Algemene Politieke Beschouwingen van Jan Schinkelshoek en Gerrit Voerman. De APB waren anders dan anders en misschien niet het traditionele startpunt van de verkiezingscampagnes, zoals in eerdere verkiezingsjaren. Verder is er aandacht voor de politieke actualiteit, zoals een beschouwing over het Nationaal Groeifonds en een analyse van het correctief referendum.

In oktober bestaat het CDA 40 jaar. Speciaal voor dit jubileum staat een deel van de Hofvijver in het teken van het CDA en de positie van de Christendemocratie in het algemeen. Aan de hand van drie beschouwingen worden het verleden, de toekomst en de Europese dimensie van de partij geanalyseerd.

Verder is er aandacht voor het correctief referendum, de mogelijkheid hoorzittingen te houden met aspirant bewindslieden, de opvattingen van Geert Wilders over de rechtsstaat en de parlementaire controle op het Nationaal Groeifonds, ook wel het 'Wopke-Wiebesfonds' genoemd.