Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Kees Lunshoflezing 2020: Evenwicht en tegenwicht. Adviseurs en controleurs in de democratische rechtsstaat

Op 18 november 2020 werd live vanuit Nieuwspoort de Kees Lunshoflezing uitgezonden. De lezing werd gehouden door Mr. Thom de Graaf, vice-president van de Raad van State, met de titel: ‘Evenwicht en tegenwicht. Adviseurs en controleurs in de democratische rechtsstaat’.

Gastheer Wilco Boom, voorzitter RvT Nieuwspoort en politiek verslaggever van de NOS, ontving na afloop van de lezing aan tafel: Joop van den Berg, emeritus hoogleraar parlementaire geschiedenis, publicist en fellow van het Montesquieu Instituut, Wendelmoet Boersema, journalist dagblad Trouw en Lamyae Aharouay, journalist NRC Handelsblad. Zij gingen met elkaar en met Thom de Graaf in debat.

Tijdens de lezing stond de vraag centraal: wat hebben de Raad van State en de journalistiek gemeen? Op het eerste gezicht misschien weinig. Maar de Raad van State als adviseur en de journalistiek als controleur spelen elk hun rol in onze democratische rechtsstaat. Beide bekleden ze op hun eigen terrein de rol van waakhond. Tijdens deze lezing moet duidelijk worden hoe die rol van de Raad van State er precies uitziet en op welke wijze deze zich verhoudt tot de rol van de journalistiek.

Inhoud

1.

Volg de registratie

Kijk de registratie van de lezing terug op de YouTube-pagina van Nieuwspoort:

Ga naar de registratie

2.

Praktische informatie

Datum: woensdag 18 november 2020

Tijd: 17:00 tot 18:15 uur

Locatie: online