Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Actualiteitendebat: Europese belastingen - 'Wie gaat dat betalen?'

Let op: Dit debat stond oorspronkelijk gepland op 2 juni, maar is door omstandigheden uitgesteld naar 28 juni. Indien u zich reeds hebt aangemeld, blijft uw aanmelding geldig voor de nieuwe datum.

 
Eurosymbool op zee
Bron: Europees Parlement

Klimaatopwarming, de coronacrisis en de invloed van big tech: het zijn enkele van de uitdagingen die vragen om een Europese aanpak. Oplossingen op Europees niveau vereisen niet alleen wetgeving maar ook financiële middelen. Hoe moeten ambitieuze antwoorden op deze uitdagingen betaald worden, en door wie? Een Europees belastingsysteem ligt al jarenlang op tafel als mogelijk middel om grensoverschrijdende problemen aan te pakken.

Zo kwam de Europese Commissie recent met plannen voor toekomstbestendige bedrijfsbelastingen waarbij onder meer brievenbusfirma's, die ook in Nederland welig tieren, kritisch bekeken worden. Toch komt Europese belastingheffing maar moeilijk van de grond en hebben lidstaten het moeilijk om nationale belastingregels te harmoniseren. Zijn Europese belastingen gewenst? Raakt dit aan de soevereiniteit van lidstaten? Wie moet er betalen, en waar gaan de opbrengsten heen?

Het panel voor het Actualiteitendebat bestaat momenteel uit hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek, die het debat ook zal inleiden, en journalist Laurens Berentsen. Het debat wordt gemodereerd door Marleen de Rooy.

Inhoud

1.

Praktische informatie

Datum: Maandag 28 juni 2021 van 17.15 tot ca. 18.30 uur

Locatie: Livestream

Na afloop vindt u foto's en een video-opname van het Actualiteitendebat op deze pagina.

2.

Aanmelding

Dit debat wordt via een livestream uitgezonden. Uw aanmelding dient als registratie en biedt ons de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de aanloop naar het debat. Op de dag van het debat sturen wij de link naar de livestream van het debat naar uw e-mailadres.

Indien u zich al aanmeldde voor het debat op de oorspronkelijke datum, blijft uw aanmelding geldig voor de nieuwe datum (28 juni).

3.

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.

 
Democratie in Debat