Actualiteitendebat september: Corona en de EU

Twee mondmaskers met de Europese vlag

Nu de vaccinatiecampagne in heel Europa op stoom begint te raken, lijken we steeds meer grip op het coronavirus te krijgen. Toch laat de delta-variant, die gepaard gaat met nieuwe uitbraken over de hele wereld, zien dat er nog veel werk aan de winkel is. Een goed moment om terug te blikken op het afgelopen anderhalf jaar, en lessen te trekken uit de Europese aanpak van de coronacrisis.

Enkele grote vragen staan bij deze terugblik centraal. Hoe houden we binnen Europa de grenzen open en kunnen we veilig reizen blijven garanderen? Hoe zorgen we ervoor dat het coronapaspoort binnen alle EU-lidstaten functioneert, zonder afbreuk te doen aan de privacy van de gebruiker en de soevereiniteit van nationale overheden? Wat kunnen we leren van de Europese vaccinatiecampagne? Is het gezamenlijk inkopen van vaccins een opmaat naar meer samenwerking op het gebied van de gezondheidszorg? En wat voor precedent schept het coronaherstelfonds voor de toekomst van het Europees monetair beleid?

Op woensdag 15 september 2021 vond het Actualiteitendebat plaats. Het panel bestond uit PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken, D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte, NRC-journalist Wouter van Loon en Professor Europees Recht Anne Pieter van der Mei (Universiteit Maastricht), die tevens het debat inleidde. De moderator van dit Actualiteitendebat was Stéphane Alonso.

> Lees hier het verslag van het debat: Europees coronabeleid: de opmaat naar een gezondheidsunie i

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
 
 
00:00
02:47
13:50
46:24
Welkomstwoord door Stéphane Alonso
Inleiding door Anne Pieter van der Mei
Discussie
Vragen
Overzicht van de zaal
Anne Pieter van der Mei
Jan Paternotte
Attje Kuiken
Wouter van Loon
Anne Pieter van der Mei en Jan Paternotte
 

Fotograaf: Kevin Bergenhenegouwen / PDC

Bij gebruik van deze foto's graag de bron vermelden.

TitelCorona en de EU
Spreker(s)Anne Pieter van der Mei, Jan Paternotte, Wouter van Loon, Attje Kuiken en Stéphane Alonso (debatleider)
Duur1 uur, 12 minuten, 13 seconden
DownloadMP3

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.

 
Democratie in Debat