Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Actualiteitendebat: 'De Europese Unie na Merkel'

Angela Merkel
Bron: The Council of the European Union

Dit jaar zwaait Angela Merkel na zestien jaar af als bondskanselier van Duitsland. Sinds de Duitse verkiezingen in september zijn de formatiegesprekken nog in volle gang, maar naar verwachting zal er spoedig een nieuwe regering zijn gevormd. Gezien de positie van Duitsland in Europa heeft de machtswisseling niet alleen gevolgen voor Duitsland, maar voor de hele Europese Unie.

Wat betekent het vertrek van Merkel voor de verhoudingen in de Europese Unie? Welke positie zal Nederland, met Mark Rutte nu als op één na langstzittende regeringsleider van Europa, na het aantreden van de nieuwe bondskanselier innemen? Het Actualiteitendebat gaat in op deze vragen op maandag 6 december 2021.

Het panel bestaat op dit moment uit JA21-Tweede Kamerlid Derk Jan Eppink, D66-Eerste Kamerlid Joris Backer, NOS-correspondent Kysia Hekster en onderzoeker Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut. Hij zal tevens het debat inleiden. De moderator van het debat is Kees Boonman.

1.

Livestream en praktische informatie

Op maandag 6 december is hier de livestream te vinden.

Datum: maandag 6 december 2021 van 17.15 tot ca. 18.30 uur

Locatie: Livestream

Na afloop vindt u foto's en een video-opname van het Actualiteitendebat op deze pagina.

2.

Aanmelding

Dit debat wordt via een livestream uitgezonden. Uw aanmelding dient als registratie en biedt ons de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de aanloop naar het debat. Op de dag van het debat sturen wij de link naar de livestream van het debat naar uw e-mailadres.

3.

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.

 
Democratie in Debat